Opdræt af hunde – del 3

Der skal specielt lægges mærke til ændringer i hundens krop. Hendes brystvorter vil ændre form og størrelser og begynde at skabe mælk i slutningen af gravididog-1123016_960_720teten. I de sidste par uger af graviditeten skal hunden have ekstra ernæring, så hun er klar til at amme de kommende hvalpe.

En hvalpe kasse skal forberedes, fordi hunden vil bruge den til at føde sine hvalpe. Den skal være længere end hunden selv, når hun ligger ned og bredere end hende, så der kan være plads til hvalpene.

Dette er tiden, man skal være meget opmærksom. Når hunden begynder af levere hvalpene, skal hun overvåges for sammentrækninger, der er længere end 30 minutter, en tid hvor hun ikke producere en hvalp. Det kan nemlig signalere komplikationer under fødslen.

Under røntgen vil dyrlægen også fortælle, hvor mange hvalpe der er til stede, så man ved, hvis hun ikke er færdig med fødslen.

Når hvalpene er født, er det utrolig vigtigt, at de bliver holdt varme. De skal undersøges for skader under fødslen. Nogle hvalpe bliver født med ganespalter, hvor mælken går fra munden direkte ind i næsepassagerne. Det kan sommetider være så alvorligt, at man må aflive hvalpen, da den ikke vil være i stand til at overleve.

Nu skal hvalpene bare overvåges godt og omhyggeligt de første par uger. Sørg for at de forbliver rene og varme. De skal have nok mælk, så de kan tage på i vægt. Sunde hvalpe bør være aktive, rene og have brystflæsk. Det er meget normalt, at hvalpe opnår omkring 10 procent af deres kropsvægt per dag i de første to uger af deres liv.

Ved deres fjerde uge, vil kassen ikke være stor nok til dem, så de skal have et større sted. Ved deres 6. til 8. uge skal de tages til dyrlægen, som vil give dem deres første vaccinationer.

Det sidste skridt i denne lange process at sørge for, at hvalpene får gode hjem. Den nye familie skal være ansvarlig og parat til at afsætte deres tid, energi og ressourcer til hvalpene.