Opdræt af hunde – del 1

Når man skal opdrætte og avle hunde, skal man vælge en hunhund, som er i stand til at have hvalpe. Der er også brug for en hanhund. Der skal sørges for, at begge hunde har de bestemte karakteristiske træk og gener, som man vil have frem i hvalpene. Hvis man ikke selv har en hanhund, så kan man nemt få en dog-425067_960_720fra en anden opdrætter. Når man lejer en hanhund eller køber sæd fra hanhundens opdrætter, så kan det koste mange penge.

Det er vigtigt, at man undersøger hundenes genetiske baggrunde. På denne måde kan man sikre, at de har gode egenskaber i deres afstamning. Man skal også passe på med hunde, der er direkte relateret for at undgå genetiske defekter af de kommende hvalpe. Hver hund skal testes for genetiske problemer forbundet med deres individuelle racer. Der er ingen, der ønsker at avle hunde med sundhedsmæssige problemer, der kan blive videregivet til den næste generation.

Hundene skal også observeres med hensyn til deres temperament. Deres adfærd spiller også en stor rolle. Hvis man avler venlige, afbalancerede hunde, så har man en øget chance for at hvalpe med samme egenskaber og temperamenter. Aggressive og frygtsomme hunde bør slet ikke avles, da de kan være utrolig farlige.

Deres aldre skal også tjekkes. Man skal nemlig være sikker på, at ens hunde er i en avl alder. De fleste hunde har brug for omkring 2 år, før de kan være i stand til at avle. Genetiske problemer dukker også op ved 2 års alderen, så det er et godt tidspunkt at få undersøgt dem. Hunhunde begynder deres brunst cyklusser mellem 6 og 9 måneder. De fleste opdrættere venter med at avle, indtil deres hunhund er blevet 2 år gammel og har haft mindst 2-3 brunst cyklusser. På dette tidspunkt er hun fuldt moden og i stand til at udholde fysisk stress til at klare fødslen af hvalpe.